- Over de productie
Deze muziektheaterproductie TIJD gaat over het proces van ouder worden en wat we van ons leven verwachten.
Iedere theateropvoering wordt voorafgegaan door terugblikken en waar hun verhalen met hun verwachtingen van hun leven elkaar kruisen. Tijd is onderdeel van het interactieve project Kruispunten. Het project bestaat uit een voorbereidend organisch proces met voedende interviews, lezingen en dialogen over de thema's die in deze musical belicht worden. Voor degene die de expositie en gekoppelde voorstelling gaat bezoeken geldt: "neem je tijd!". -
Optredens met installaties:
Utrecht (locatie nog niet bekend)
Zaterdag 11 oktober & zondag 12 oktober 2025, ochtend en middag
Zaterdag 18 oktober & zondag 19 oktober 2025, ochtend en middag - Cast
We werken met 2 podiumcasts die beide 2 x in een prominente rol en 2 x in een bijrol optreden.
Daarnaast werken we met een filmcast voor de geïntegreerde video tijdens de voorstelling en de extra video installaties die getoond worden voordat de voorstelling plaats vindt. - Audities: Wil je meedoen klik dan hier voor meer informatie over onze muziektheatergroep.
Over de productie
Project Kruispunten.
Het muziektheaterproject Tijd bestaat uit een voorbereidend organisch proces met voedende interviews, lezingen en dialogen van de maker met publiek. Als eindpunt wordt de muziektheatervoorstelling TIJD gecombineerd met een gerelateerde expositie bestaat uit deconstructies van het hele verhaal van het muziektheaterstuk TIJD waarbij elke onderdeel vanuit een ander blikveld een deelthema uitlicht. Voor degene die de expositie en gekoppelde voorstelling gaat bezoeken geldt: "neem je tijd!"
Deze muziektheaterproductie is onderdeel van een trilogie en gaat over het proces van ouder worden, hoe we dat ervaren, wat we van het leven verwachten en wat we van het leven leren. Met daarbij onze verwachtingen, onze gevoelens en onze ervaringen. Centraal staat het proces van ouder worden, hoe we dat ervaren, wat we van het leven verwachten en wat we van het leven leren. Met daarbij onze verwachtingen, onze gevoelens en onze ervaringen. Wat wil je doen in je leven? Ben je gelukkig? Wat zou je anders gedaan hebben? Wat wil je bereikt hebben als je op je sterfbed ligt? Existentiële vraagstukken van jou en mij. Centraal staat een holistische kijk op het leven. Het project bestaat uit een voorbereidend organisch proces met voedende interviews, lezingen en dialogen van de maker met publiek en als eindpunt de expositie 'Kruispunten in je leven' in combinatie met de muziektheatervoorstelling TIJD.
De expositie bestaat uit deconstructies van het hele verhaal van het muziektheaterstuk TIJD waarbij elke onderdeel vanuit een ander blikveld een deelthema uitlicht.
Historie.
Muziektheaterproductie In 2009 geleden startte muziektheatermaker Ralph Kaper het schrijfproces van het muziektheaterstuk TIJD met zijn moeder Leen Kaper-van der Hoeven. Beiden werden ze geïnspireerd door de schilderijen van de beroemde Amerikaanse schilder Edward Hopper. Zo ontstond het idee om een selectie van zijn schilderijen als basis te gebruiken om het verhaal te bouwen. Leen bestudeerde Edward Hopper, analyseerde zijn schilderijen, schreef een aantal teksten en naaide een aantal kostuum onderdelen als voorbeeld. Telkens als Ralph bij zijn moeder op bezoek kwam wisselden ze ideeën uit over de verhaallijn, personages en kostuums. Helaas kreeg Leen in 2010 een zware herseninfarct, waardoor ze eenzijdig verlamd werd en afasie kreeg waardoor ze niet meer in woordentaal duidelijk kon maken wat ze bedoelde. Zij vond het emotioneel om met het stuk bezig te zijn want het confronteerde haar dat ze dat allemaal niet meer kon. In die tijd trad de voormalige businesspartner van First Row Entertainment uit de firma en bracht Ralph nog een aantal oude producties opnieuw op de planken. Na 17 producties was het goed om even afstand ervan te nemen. De jaren daarna concentreerde Ralph zich vooral op het met Job Gerlings nieuw opgestarte KaperGerlings Instituut en de Samenlevingsacademie. Sinds begin 2021 is Ralph weer begonnen met het componeren en schrijven van TIJD. Na het overlijden van Leen medio 2021 besloot Ralph dat het tijd was om het stuk af te schrijven en te produceren. Door de dood van zijn moeder medio 2021 besloot Ralph het stuk ook in te bedden in het reflectief project 'Kruispunten in ons leven' waar hij het dialoog opzoekt met het publiek en organisch de ervaringen, ervaringen en inzichten in het stuk verwerkt.
Het verhaal.
Op jonge leeftijd verloor de 19-jarige Deborah haar ouders. Haar oma 'Madame' was haar voogd na overlijden van haar ouders en ze zou uit het fonds dat haar ouders voor haar hadden opgezet een fortuin beschikbaar krijgen als ze 21 zou worden. Ze ontmoette de jonge bankier Dennis en het was de liefde van haar leven. Op een dag maakte Dennis een boottocht met zijn vrienden en collega's en kwam nooit meer terug. Dat had een enorme impact in haar leven. Er loopt een parallel in het verhaal. Deborah blikt terug als oudere vrouw wat voor impact dit in haar leven heeft gehad. Ook volgen we 'Madame' vanaf haar 19e waar ze een soortgelijke situatie meemaakte. De verhalen van beide vrouwen komen elkaar op het kruispunt van hun levens.
Levensfacetten.
Tijd gaat over het proces van ouder worden en wat we uit het leven verwachten. Ieder personage uit het stuk draagt een facet dat een cruciale rol speelt in onze menselijke ervaring in ons levensproces van jong naar oud. In verschillende video presentaties voorafgaand aan de theateruitvoering duik je in de wereld van 10 personages en daarmee ook ander levensfacet. Dat is een onderdeel van deze kunstinstallatie waar de uitvoering in feite een onderdeel van is. TIJD is ook onderdeel van Project Kruispunten. Het overkoepelende project waar ook deze muziektheaterproductie als eerste live zal gaan. In het stuk doorkruisen de levens van de verschillende personages in verschillende periodes van hun leven. TIJD is gevormd en wordt organisch ook verder ontwikkeld door gesprekken en dialogen die muziektheatermaker Ralph Kaper voert, zowel fysiek als via de social media. De levensfacetten die aan de orde komen zijn: Groeien: Het begint met het ontwikkelen van fysieke, emotionele en mentale capaciteiten in de jeugd, waarbij elke fase nieuwe uitdagingen en kansen biedt.
- Omarmen: Het accepteren van nieuwe ervaringen en relaties, essentieel voor persoonlijke groei en het opbouwen van een levenspad. Liefhebben: Het ervaren van diepe gevoelens van liefde en verbondenheid met anderen, wat een drijvende kracht is achter veel van onze keuzes en acties.
- Vertrouwen: Het opbouwen van vertrouwen in anderen en in jezelf, wat cruciaal is voor het vormen van stabiele relaties en het nemen van belangrijke levensbeslissingen.
- Herinneren: Het reflecteren op het verleden, waarderen van ervaringen en lessen die zijn geleerd, wat helpt om identiteit en levensverhaal vorm te geven.
- Waarderen: Het erkennen en koesteren van de waarde van het heden, mensen en momenten, wat leidt tot een dieper gevoel van tevredenheid.
- Aanvaarden: Het accepteren van de onvermijdelijke veranderingen en beperkingen die met de tijd komen, inclusief ouderdom en het verstrijken van tijd.
- Vergeven: Het loslaten van wrok en het vinden van vrede met jezelf en anderen, wat essentieel is voor emotioneel welzijn.
- Loslaten: Het leren loslaten van wat niet langer nodig is of wat voorbij is, zowel materieel als emotioneel, om verder te kunnen gaan.
- Doorgeven: Het overdragen van kennis, waarden en liefde aan de volgende generatie, wat het leven betekenis en continuïteit geeft.
Creatives
Creatives: Script, teksten, muziek, styling en design: Ralph Kaper.
Bijdrage teksten en script: Leen Kaper-van der Hoeven (1927 - 2021 †).
Theater en videoregie: Ralph Kaper.
Muzikale begeleiding: Nog niet bekend (Zangdocent en muzikanten).
Kostuumvervaardiging en styling advies: Nog niet bekend.
Video en video editing en technische ondersteuning en advies installaties: Nog niet bekend.
Uitvoeringen & audities
Installaties & live uitvoeringen:
Utrecht (locatie nog niet bekend)
Zaterdag 11 oktober & zondag 12 oktober 2025, ochtend en middag
Zaterdag 18 oktober & zondag 19 oktober 2025, ochtend en middag
Cast: De audities zijn gepland en zullen plaats vinden op dinsdagavonden eind 2024 op 19:00-21:00 uur in Utrecht: ZIMIHC Witte Vrouwen, Bouwstraat 55, 3572 SP Utrecht. Ga naar de auditiepagina als je interesse hebt om mee te doen met optredens op het podium en/of film.