Over de productie
Wanneer liefde obsessief wordt dan heeft dat niet meer te maken met onvoorwaardelijke liefde. Dat kan leiden tot bezitsdrang en manipulatie waarbij veel betrokkenen gekwetst kunnen worden. Dat overkomt Melanie, die auditie doet in de showmusical Medusa voor de gelijknamige rol.
Begin 2003 startte muziektheaterproducent Ralph Kaper met de voorbereidingen voor deze muziektheaterproductie met de gedachte dat deze productie als dinershow opgevoerd kon worden. Ralph zocht getalenteerde spelers bij elkaar en een creatief team om het stuk op te bouwen. Met een dubbele cast werd het 70 minuten stuk organisch opgebouwd en daarna landelijk uitgevoerd.
In 2005 besloot Ralph het stuk te transformeren naar een grotere muziektheaterproductie met 2 nieuwe casts. Ralph Kaper herschreef het verhaal en Mark Lobenstein componeerde en arrangeerde een aantal nieuwe nummers. De showproductie Medusa werd onderdeel van een 2 uur durende raamvertelling over acteurs in de jaren 30 die de showproductie opvoerden.
In 2009 besloot Ralph Kaper het stuk nog iets uit te breiden om de karakters en lotgevallen meer diepgang te geven en er werd een kwartier bijgeschreven en gecomponeerd in het begin van het stuk door Ralph en Mark.

Verhaal
Het verhaal gebaseerd op het mythologisch Oudgriekse verhaal over Medusa. Thema's als onmacht, verdriet, pijn, eenzaamheid zijn terugkerende thema's in dit onroerend verhaal. In de 30er jaren wordt de showproductie Medusa opgevoerd. De lotgevallen, interactie en intriges van de acteurs en de rollen die ze spelen in de Medusa showproductie lopen langzaam in elkaar over.
Het verhaal begint met het einde van de piratenproductie waar alle 30-er jaren acteurs en hun karakters en hun onderlinge verhoudingen grotendeels gepresenteerd worden. Na deze productie zal de cast de showproductie Medusa gaan spelen. Een nieuwe actrice Melanie doet auditie voor de rol van Medusa. De producent Arnold wordt verliefd op haar en raakt door haar geobsedeerd. Anna de vrouw van Arnold is een gevierde actrice. De diva heeft tevens een financieel minderheidsbelang in de productie. Zijn moet de hoofdrol van Medusa afstaan en genoegen nemen met de rol van Athena. Melanie ontmoet Peter, die de hoofdrol van Perseus gaat spelen waar ze een verhouding mee krijgt. Tijdens de repetities en optredens van de Medusa show maakt Anna backstage het leven van Melanie ondraaglijk.
Als Melanie en Peter besluiten te trouwen speelt Anna haar laatste troef uit en zorgt dat Melanie als Medusa haar einde vindt.

Coproductie met musicalgroep Utrecht

In 2008 besloot mede eigenaar Hubert ter Meulen uit de firma te stappen na een aantal vruchtbare jaren van samenwerking om zijn eigen parcours te volgen.  First Row Entertainment werd weer een eenmanszaak.
De voorbereidingen en trainingen voor deze musical waren volop bezig. Om de productie te redden besloot eigenaar Ralph Kaper een stichting op te richten. Hij vroeg een aantal spelers om in het bestuur deel te nemen, vroeg subsidies aan en vervulde de functie van penningmeester. secretaris en regisseur. De stichting zou eigenlijk stichting First Row heten. Op aanraden van een aantal leden uit het bestuur werd op het laatste moment notarieel "Musicalgroep Utrecht" als naam vastgelegd. In deze transitieperiode werd de productie productietechnisch feitelijk voornamelijk vanuit First Row Entertainment gedraaid. De productie is dus eigenlijk een coproductie met stichting Musicalgroep Utrecht.
Na deze productie wilden de oud-spelers die in het bestuur zaten een andere koers volgen met de stichting en besloot Ralph Kaper uit de stichting te stappen en weer op First Row Entertainment te richten.

Creatives
Regie, teksten en script: Ralph Kaper
Muziek: Mark Lobenstein
Muzikaal leider en zangcoaching: Hubert ter Meulen
Choreografie: Derrick van der Leuv
Decor: Pieter Van Der Galiën, Sebastiaan van Koekenberg
Kostuums: Arletta Kaper en Ralph Kaper

Uitvoeringen
6 uitvoeringen met 2 casts in de Koepelzaal, Huis aan de Werf te Utrecht.

Multimedia

Muziek

Muziek en arrangementen: Mark Lobenstein. Teksten: Ralph Kaper

De muzieklijst volgt nog