Wat Kan Beter?
Een simpele vraag, toch? We stellen hem bijna dagelijks. Over onze buren, onze collega’s, de politiek, het verkeer, de wereld. We weten allemaal precies wat een ander anders moet doen.
Maar wat als de vraag niet over anderen gaat? Wat als de vraag over jou gaat?
Soms lijkt het eenvoudig: zien wat er om je heen misgaat en bedenken hoe het beter kan. Maar wat als de oplossing dichter bij jezelf ligt dan je zou willen toegeven?
In Wat Kan Beter staat de vraag centraal of en hoe mensen écht kunnen veranderen.
Het is een muziektheaterstuk over samenleven, elkaar begrijpen en de valkuilen van gewoontes en verwachtingen. Dit verhaal speelde in 2010 al eens op het toneel en krijgt in 2025 een nieuwe vorm. Niet als een kopie van de eerdere versie, maar als een herinterpretatie die dieper ingaat op de kern van het verhaal en de kracht van de speelruimte.
Een dorp waar niemand meer wegkomt
In Wat Kan Beter volgen we de inwoners van het dorpje Pommelenburg. In deze (ver-)vreemde mini-gemeenschap is iedereen met elkaar verweven. De onderlinge relaties zijn soms zo knellend dat ze amper kunnen ademen. Iedereen kent elkaar, maar of dat nou zo’n voordeel is...? Ze zijn zo met elkaar vergroeid geraakt dat er geen ontsnappen meer mogelijk was. Letterlijk. Er heeft een escalatie plaatsgevonden. Het is voorbij. Ze zijn er niet meer. En toch... krijgen ze een tweede kans. Een nieuw begin.
Zal het deze keer beter gaan?
Wat scherper op de snede
Waar de eerste versie van deze voorstelling in 2010 een luchtigere, cabareteske aanpak had, wordt in 2025 gekozen voor een meer gelaagde, scherpere en confronterende stijl. Toch blijft de vlotte, luchtige speelsheid behouden. Want waar mensen samenleven, wordt er niet alleen geworsteld met verandering, maar ook volop geroddeld, gelachen en geklaagd. Humor en confrontatie gaan hand in hand in dit verhaal, waarin scherpe dialogen en muzikale momenten de kleine en grote worstelingen van de personages blootleggen.
Het dorpsplein als speelvloer
In deze herinterpretatie wordt de traditionele theateropstelling losgelaten. In plaats daarvan wordt de theaterzaal omgetoverd tot een levendig dorpsplein, waarin het publiek onderdeel wordt van de gemeenschap van Pommelenburg. De vervreemdende sfeer roept vragen op. Is dit de toekomst? Of juist het verleden dat zich eindeloos herhaalt? De exacte opstelling van het publiek wordt later bepaald, maar het doel is om een setting te creëren waarin het publiek de intensiteit en dynamiek van het dorpsleven maximaal ervaart. Hoe je als toeschouwer wordt gepositioneerd, zal bijdragen aan het gevoel van betrokkenheid en onderdompeling in deze bijzondere wereld.
De kostuums en styling: de jaren ’60 door de lens van Pierre Cardin
Voor deze nieuwe versie is gekozen voor een stijl geïnspireerd op de jaren ’60, met een sterke visuele invloed van de haute couture van Pierre Cardin. Cardins ontwerpen waren gedurfd en speelden met geometrische lijnen, futuristische materialen en tijdloze eenvoud. De inwoners van Pommelenburg zijn hiermee niet alleen figuren uit een herkenbare wereld, maar krijgen ook een surrealistische, haast vervreemdende uitstraling.
Je kunt de ontwikkelingen van ons productie-, schrijf- en trainingsproces blijven volgen via onze blogs en vlogs of via onze nieuwsbrief of onze social media (zie onder aan de pagina).
Wil je meespelen dan kun je auditie hiervoor doen.
Klik hier om meer over deze productie te lezen.