Op zaterdag 20 juli 2024 gaf Ralph een Indische kookworkshop thuis bij de dochter van Ellen ter ere van haar verjaardag. Een paar maanden daarvoor had haar dochter een aanvraag gedaan hiervoor en voor Ellen was dat een verrassing. Ze is gek op Indisch koken.
Van te voren had haar dochter al geïnventariseerd wat ze al maakt en wat ze graag zou willen leren maken.
Om 13:00 uur kwam Ralph aan. We hebben alles in de keuken van haar dochter voorbereid.
Met uitleg over werkwijze, gerechten en Indische keuken gingen Ellen, een vriendin van haar en haar zoon en dochter met Ralph aan de slag.
Aan de hand van gerechtenboekjes in A5 formaat bereidden we samen stap voor stap door de gerechten. Omdat het een verjaardagscadeau was voor Ellen deed zij de meeste handelingen.
We maakten daarbij niet gebruik van een keukenmachine maar van de hoge en platte vijzels die Ralph had meegenomen.
In het gerechtenboekje stond bij ieder gerecht een uitgebreide versie van ieder gerecht en een eenvoudige snelle versie met alternatieven voor speciale Indonesische ingrediënten, kruiden of specerijen.
Het rundvlees en varkensvlees kwam van de biologische slagerij Wim Kok uit Zeist. De eieren van de vrije uitloop uit Amerongen en eigen kippen. Als voorvechter voor een beter bestaan voor boerderijdieren was dat een voorwaarde voor Ralph.
Gerechten die we hebben gemaakt zijn besengeh met vrije uitloop eieren, rendang van rundvlees, babi ketjap van varkensvlees, saté sapi van rundvlees, sate babi van varkensvlees, sambal goreng tempeh, petjel met groenten, gebakken tahu en tempeh, serundeng, atjar tjampur, kroepoek en tahoe in een eierbeslag. Daarbij nog verse worteltjes, verse rode bietjes, geblancheerde Chinese kool, taugé gekookte sperciebonen en gebakken uitjes. Als toetje spekkoek!
Ralph ging naar huis en met zijn tienen heeft de familie heerlijk gegeten. Er was weinig over hebben we begrepen!
Hieronder een impressie, gemaakt door haar kinderen.