Als rode draad door het verhaal van de muziektheaterproductie TIJD staat het leven van Leen, moeder van muziektheatermaker Ralph Kaper.
In 2009 begon zij het stuk samen met haar zoon te ontwikkelen. Zij woonde in Sittard, Ralph in Utrecht. Leergierig zoals ze altijd was dook ze in het schilderwerk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper, wiens werk het stuk op gebaseerd is. Ze bestudeerde boeken en als Ralph in Sittard op bezoek kwam lagen er overal tussen de bladzijden van de diverse Edward Hopper boeken briefjes met aantekeningen en studies. Ook schreef ze zwierige teksten die nu voor een deel als basis dienen voor een aantal muziekstukken.

De vrouwelijke personages in de tijdloze schilderijen van Hopper inspireerden haar en hadden een connectie met haar eigen leven. In de productie volgen we de zoektocht van een jonge dame Deborah en kijken we terug in het leven van haar grootmoeder. Het schilderij "Soir Blue" is als basis gebruikt voor de jeugd van de grootmoeder. Leen noemde haar "Girly" en schreef een gedicht waarin de luchtigheid van het leven in verwerven zit. Waarschijnlijk een connectie met de zorgeloze, sociale en dynamische feestjes in Surabaya op Java in haar jonge leven.
In de schilderijen van Edward Hopper wordt ook vaak en oudere vrouw geportretteerd. Zijn vrouw Jo stond vaak model hiervoor. In het muziektheaterstuk Tijd is dit Girly op oudere leeftijd en noemde Leen de haar "Madame", een dame waarin de verrijking, bloei, volwassenheid en waardigheid een basis hebben gevonden.
Hoe ze de verbintenis voelde met Girly en Madame zullen we nooit meer precies weten omdat ze in 2010 een ernstige herseninfarct kreeg waardoor ze verlamd werd en afasie kreeg waardoor ze dit taalkundig niet meer kan uiten.
Nu 14 augustus 2018, bijna 8 jaar na dit desastreuse moment leeft ze nog. Ze danst nog als Girly in haar rolstoel en zingt met muziektherapie en draagt haar lot met de waardigheid van Madame. Het zou mooi zijn als ze de ontwikkeling van het stuk en het eindresultaat nog allemaal mag meemaken.

 

 

Over First Row Entertainment

First Row Entertainment is gespecialiseerd in muziektheater. In de eigen muziektheaterproducties staan  de menselijke waardigheid, de menselijke verhoudingen, het samenleven en onze wereld waarin we leven centraal. De firma organiseert (muziek-)theaterentertrainment voor bedrijven, teams, particulieren en scholen. First Row Entertainment is sinds 2016 onderdeel van het KaperGerlings Instituut.

Contactinformatie

First Row Entertainment
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@firstrow.nl
www.firstrow.nl
First Row Entertainment is bedrijfsonderdeel van het KaperGerlings instituut
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154

 

Social Media footer

Algemene voorwaarden voor meespelen

Inloggen